Zorg dat je goed kunt zwemmen

Gaan we verder met de andere zeven tips om veilig met je sup board het water op te gaan. De eerste tip is om ervoor te zorgen dat je goed kunt zwemmen. Daarmee bedoelen we niet meteen dat je alle diploma’s dient te hebben, wel dat je over vaardigheden moet beschikken die je ook in de krachtige zee boven water kunnen houden. Goed kunnen zwemmen is simpelweg een must als je met je sup board het water op gaat. Daarnaast draag je altijd een reddingsvest, ook dus als je goed kunt zwemmen. Vergeet namelijk niet dat je ook totaal onverwacht in het water kunt vallen en even je oriëntatie kwijt bent. Je zult niet de eerste zijn die vervolgens door die desoriëntatie niet meer weet wat naar boven en wat naar beneden is. Een reddingsvest zorgt ervoor dat je altijd weer naar de oppervlakte drijft.

Gebruik altijd een enkelkoord en ga goed voorbereid het water op

Derde tip die we je op het hart drukken is het gebruik van een enkelkoord. Met een enkelkoord blijf je verbonden met je sup board. Val je in het water, dan trek jij je via het koord richting je sup board en klim je op je board. Het voorkomt bovendien dat je sup board wegdrijft als jij valt en je allerlei halsbrekende toeren uit moet halen om het sup board weer te pakken te krijgen. Nog een belangrijke tip: ga altijd goed voorbereid het water op. Weet wat je verwachten kunt, lees je in, ken de omgeving en eventuele valkuilen gedurende je tocht. Goed voorbereid is het halve werk, ook op je sup boar

Wees je goed bewust van je omgeving

Belangrijke tip is dat jij je steeds bewust moet zijn van de omgeving. Mensen hebben nog wel eens de neiging af te drijven en helemaal in hun eigen wereldje met hun sup board te peddelen. Blijf echter altijd scherp op je omgeving. Wees je dus bewust van het weer, de golven, stromingen en andere mensen die op het water actief zijn, zoals je ook oplet of er boten in aantocht zijn. Zoek nooit de grens op van wat wel en niet kan, kies eerder voor veiligheid.

Weet wat het weer gaat doen

Erg belangrijk is bovendien om de weersvoorspellingen te volgen als je regelmatig het water op gaat. Zo laat je je niet verrassen als het snel kouder wordt en neem je een wetsuit die je warm houdt of draag je kleding van fleece bijvoorbeeld. Neem ook een set nieuwe kleding mee, mocht je in het ijskoude water terechtkomen. Als het warm wordt, draag je een zonnebril en neem je zonnebrandcrème mee. Draag dan ook meer bedekkende kleding. Tenslotte; pas op als de zon ondergaat. Het plaatje is mooi, peddelen wordt daarna echter een stuk moeilijker. Bovendien word je in het donker onzichtbaar voor andere gebruikers van het water.

Bekijk meer blogs